No products in the cart.

Familieopstellingen

Een familieopstelling aan de keukentafel

Ik leg je graag uit hoe! Want een chaos aan de eettafel is mij ook zeker niet onbekend:). Bij veel gezinnen is de eettafel een plek van ruzies, onrust, niet stil zitten, schoppen, lawaai, slecht eten, en ouders die vaak bozer reageren dan ze zouden willen: ‘blijf nou toch eens zitten!’ En dat kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar je kunt je afvragen of iedereen wel op zijn of haar juiste plek zit. Kijk eens wat deze oefening met je gezin doet:

  • Hoe zitten jullie aan tafel?
  • Zit er een kind aan het hoofd van de tafel?
  • Zitten papa en mama tegenover elkaar of naast elkaar?
  • Zit er een kind tussen de ouders in?
  • Waar zit het oudste kind en waar het jongste kind?

De juiste plek kunnen innemen binnen je gezin is belangrijk en zeker ook aan de eettafel. De ideale tafelplek volgens het familiesysteem ziet
er als volgt uit:

  • Ouders zitten naast elkaar, vader rechts van moeder. Kinderen zien de ouders dan als een team. Ben je gescheiden? Zorg dan dat je op de eerste plek zit.;
  • De kinderen zitten op leeftijd (van oud naar jong), vanaf de kant van de moeder met de klok mee.
  • Een gezin met een of twee kinderen? De kinderen zitten tegenover de ouders. Als een van de kinderen namelijk wel naast een ouder komt te zitten en de ander niet, dan is dit verwarrend.
  • Samengesteld gezin? De kinderen uit eerdere relaties komen voor kinderen uit de huidige relatie. Hadden beide ouders al kinderen? Kinderen van vader komen links van hem (van oud naar jong) en de kinderen van moeder links van haar (van oud naar jong)
  • En natuurlijk kunnen hele jonge kinderen uit praktisch oogpunt de eerste jaren bij mama zitten😉. Daarna kunnen ze naar hun eigen plek.

Voor kinderen is het prettig als ze op hun juiste plek staan in de kinderrij en de ouders ervaren het meeste kracht als ze op de ouderplek staan. Ordening houdt in: je plaats weten en deze innemen, inclusief de verantwoordelijkheden die met deze plaats in het systeem verbonden zijn. Kinderen behoren niet op de plek van de ouders te zitten en de jongste kinderen niet op de plek van de oudste kinderen en andersom.

Ik hoor je denken: ‘ja maar onze tafel is rond!’ (dan houd je klein beetje ruimte links en rechts van ouders, want onthoud de ouders zijn een team), ‘iedereen heeft bij ons al echt een vaste plek’ ‘dat is niet handig qua ruimte’ etc.  etc. Ik weet het: het kan even een uitdaging zijn en voor wat weerstand zorgen (wederom herkenbaar😊) maar houd vol en kijk eens wat het doet.  Zit iedereen bij jullie in het gezin eenmaal op zijn of haar plek? Eet smakelijk! Blijft het onrustig? Dan kan er nog op een dieper gelegen laag worden gekeken met een familieopstelling.

Door: Charlotte le Conge Kleyn