No products in the cart.

Familieopstellingen

‘The wound is not my fault. But the healing is my responsibility’ ~ Marianne Williamson

Soms loop jij of je kind in het leven of binnen het ouderschap ergens tegenaan en is het lastig om dat patroon of die blokkade te veranderen of te doorbreken.

Bijvoorbeeld:

  • Gevoelens van boosheid, agressie, verdriet, angst, etc.;
  • Gedrag waarbij je het gevoel hebt dat het niet van jou (of van je kind) is;
  • Het ‘botsen’ tussen gezinsleden;
  • Moeilijk kunnen verbinden met anderen (relaties), jezelf of het leven (je staat niet in je ‘kracht’);
  • Geen grenzen kunnen stellen;
  • Het gevoel niet gezien te worden of het gevoel er niet bij te horen;
  • Altijd de controle willen behouden, alles goed willen doen etc. etc.

Patronen in het leven zijn vaak terug te brengen naar je familiesysteem van herkomst. Deze patronen kunnen je veel brengen, maar ze kunnen je ook belemmeren. Het kan in dat geval helpend zijn om aan de slag te gaan met systemisch werk, een familieopstelling.  

De basis van je leven wordt gevormd door je familie. Al deze mensen en gebeurtenissen (zoals oorlog, abortus, vroegtijdig overlijden, echtscheiding etc.) hebben, vaak onbewust, een stempel op jou achtergelaten. Van generatie op generatie zijn er in jouw familie patronen doorgegeven.

Tijdens een familieopstelling is het mogelijk om een (onbewuste) dynamiek zichtbaar te maken en patronen met behulp van interventies te doorbreken. Door dit soort patronen te doorbreken, doorbreek je het ook voor de volgende generatie.

‘When we heal ourselves, we heal the next generation that follows. Pain is passed through the family line until someone is ready to feel it, heal it and let it go’

Goed om te weten, is dat je familie niet aanwezig hoeft te zijn bij een familieopstelling en je vraag ook niet over familiethema’s hoeft te gaan. Ik bied zowel opstellingsdagen in groepsverband aan en ik kan 1:1 met je aan de slag.

Een familieopstelling in groepsverband
Wanneer je geïnteresseerd bent in een opstellingsdag in groepsverband kun je van tevoren als vraagsteller opgeven of uitsluitend als representant. Representanten zijn personen die binnen de familieopstelling van een ander kunnen komen te staan als bijvoorbeeld de vader, de moeder, het kind etc. Je daadwerkelijke familieleden zijn dus niet aanwezig. De vraagsteller kan ook deelnemen als representant in een opstelling van een andere deelnemer. Zodra een representant is opgesteld, kan diegene voelen en verwoorden hoe hij of zij zich verhoudt tot het familiesysteem van de vraagsteller. De vraagsteller kan op die manier onder begeleiding onderzoeken wat er in de diepte daadwerkelijk speelt. Dit geeft informatie over hetgeen waar de vraagsteller tegenaan loopt. Aan de hand van de verschillende posities van de representanten en de inzichten en zinnen die ik je  aanreik, kijken we of er weer beweging kan worden verkregen in de vastgelopen situatie. Dit leidt bij de vraaginbrenger, maar vaak ook bij de representanten, tot nieuwe inzichten. Hierdoor kan een vastgelopen situatie weer gaan stromen.

1:1
Wanneer ik één op één met je werk maak ik gebruik van vloerankers of houten poppetjes als representanten. Ik stel hierbij systemische vragen waardoor we tot de kern van jouw thema kunnen komen en kunnen onderzoeken waar er ruimte kan ontstaan. Het is een manier die snel zichtbaar maakt wat zich in het onderbewuste afspeelt en wat jouw positie hierin is. Ook hierbij kunnen diepe veranderingsprocessen in gang worden gezet.

Ik ben gecertificeerd ‘Familieopstellingen’ trainer tevens ‘Familieopstellingen met Familie en Jongeren’.